Logga in
Logga ut
Slutsats del 2 Mirzas fotbollsblogg Mirzas fotbollsblogg
Vädersponsor:

Jonas Andersson (V)

PostNord - uselt!

Gusum Man kan undra över hur en samhällsservice kan strimlas så mycket som postutdelning...

Det känns som om PostNords ledning har strimlat sitt samhällskontrakt i närmsta dokumentförstörare, för att sedan tejpa ihop det kors o tvärs och tillsist användt resultatet som underlag för strategier och rutiner inom bolaget!

Postutdelning och pakethantering är usel. Personligen har framförallt postutdelningen drabbat mig. Post som har samma datum på poststämpeln (det där digitala krafset längts ner på breven) levereras med upp till 3 dagars skillnad! Eller post som man vet ska komma varje månad, men det dyker inte upp...!? Eller prenumerationen på en veckotidning som ska levereras varje fredag, har inte sett röken av den under två månaders tid! 

Själv litar jag inte på att post levereras som det ska, vilket innebar att ett brev som skulle till en lokal myndighet på måndag, tog resan i min bil till myndighetens postlåda. Detta hade jag inte haft en tanke om för tio år sedan.

Detta är uselt! Inte nog med att man som postmottagre ska behöva bevaka om all post når en, till detta tillkommer återkommande samtal till leverantörer, förlag, etc för att uppmärksamma dem om att posten inte nått fram. Samt om man tror att det hjälper, kan en skrivelse till Post- & Telestyrelsen lämnas in - gjort det en gång, respons noll.

Är strategin den från regering (som är ägare av PostNord) att varje medborgare som vill ha en säker postgång ska behöva gå över till ren digital post och digitala tidningar? Var ligger vinsten i detta? De som är hyfsat pålästa om den digitala tekniken vet också om dess sårbarhet samt att krav på uppdaterad och senast teknik krävs i hemmen. Demokratiska förutsättningar? Nop!

Det finns en enkel lösning på PostNord - lägg ner skiten. Starta upp ett Postverk igen, med renodlad posthantering till oss medborgare, brevledes och digitalt, med demokratin och tillförligheten i första rummet.

För motsträviga pappersmänniskor som jag (det är inte samma sak att glo på en skärm som att läsa en bra tidning eller en god bok) är den klassiska gaffelpärmen med sin A4 dokument långt mer säkra och snabbare än nätuppkoppling som falerar, programvara som hänger sig, hemsidor som låser sig eller något elakt virus som sabbar datorn.

Bort från skärmen nu och till en väntande kopp kaffe, lördagens NT och sedan några sidor i den påbörjade romanen...puh! 

Den forne Metallbasen...

Gusum Hur kan ett arbetarparti förvalta Reinfeldts arbetslinje? Nationellt har Socialdemokraterna nu under kort tid gett fina nyårsklappar till arbetarklassen..."du ska arbeta längre och få lägre pension"..."vi ska inskränka din rätt till att strejka för kollektivavtal"...!?

Vilka är personerna som påverkar den forne Metallbasen till att bedriva en ren kapitalistisk politik? När en så stark man har sina rötter i arbetstagarrörelsen, måste denna kapitalistiska lobbyism vara mycket stark. Inte ens under nittiotalskrisen med en erkänt marknadsvurmande finansminister vid pengakistan, bedrevs en högerpolitik som nu av socialdemokraterna.

Det är dags att Stefan Löfven gör besök på verkstadsgolven igen, och vågar prata framtid med de arbetare som kommer att drabbas av pensions-överrenskommelsens effekter - tala om för dem att arbetsgivaren kommer att få lägre arbetskostnader genom sänkt nivå av pensionsavsättning, att arbetarna kommer att tvingas arbeta längre än deras föräldrageneration - med utslitna kroppar som bonus, samt när pensionsdagen väl kommer, är pensionen ett skämt, ett hån för ett livsarbete.

Det är dags att Stefan Löfven gör besök i Göteborgshamn, möta de hamnarbetare som slåss för ett kollektivavtal, och försöka förklara för dem och resten av arbetarrörelsen varför regeringen har öppnat dörren till ett begränsande av strejkrätten, endast för att bejaka kapitalet och inget annat. 

Det är dags att Stefan Löfven tar fram städvagnen på Rosenbad, lägga Reinfeldts arbetslinje i sopsäcken, plocka ner alla misstänkt högerluktande vunderbaum och tillsist jaga in de sista lobbyistråttorna in i dammsugarpåsen.

2018 är ett valår, det går inte att vinna ett val utan arbetarklassen...inte förr, inte i år och inte i framtiden.

I värmens månad...

Gusum De fyra ljusen i adventsstaken tänds ett efter ett tills alla fyra lyser upp rummet, lite så där lagom mysigt. Under samma fyra veckor förbereds det i hemmen inför årets största högtid. Kyl o frys samt skafferi fylls till bredden, nya handelsrekord slås och vi svenskar bidrar än mer till växthuseffekten med shoppingen. Då i eftertankens skugga faller inte stearinljusens värmande ljus inte lika mysigt längre...

Men i all tokshopping så finns värmen bland oss ialla fall, t ex SR:s årliga återkommande Musikhjälpen, ett evenemang som helt klart tilltalar detta lands givmildhet. Eller de som fortfarande ger tiggarna (våra EU-medborgare) pengar, trots alla skrönor om ligor och kriminalitet. Eller de chefer som vågar strunta i att ge en företagsgåva till var o en av de anställda, och istället ger medel till hjälporganisationer.

Det finns dock några platser där värmen bör släppas in, t ex våra myndigheter som handhar asylärenden och dess verksställande, som borde känna av viljan kring att låta de ensamkommande ungdomarna få uppehållstillstånd, eller dröja med att verkställa avvisningsbeslut tills nya regler träder i kraft. Att släppa taget kring uppställda rutiner och formalia, bara för ett litet tag, är också en god o värmande sak.

Till sist delger jag en del av den värme o eftertanke som finns i den kollektiva känslan vid ett farväl av en god vän och kamrat. Det var en mycket fin minnesstund. Vännen kommer att för alltid saknas men kommer alltid finnas med i våra tankar, resonemang och beslut.  

 

Lokaldemokrati - javisst!

Gsusm Frågan är om kommunens innevånare på mycket länge haft en sådan möjlighet att påverka vår kommuns satsningar som nu!?

Vi tillsammans med samtliga partier i fullmäktige har nu flera spännande utvecklingsprojekt igång, och några har avslutats. 

De projekt som nu är klara och skall förverkligas är Översiktsplanen för kommunen, Gusums brukspark & så klart vår gemensamma vision! 

Det som ligger i process är framtidens vårdboenden, trygghetsboenden och förskolan i Valdemarsvik. Mycket snart kommer även frågan om Ringarums förskola upp som framtidsfråga.

I alla avslutade och pågående framtidsprojekt så har (& haft) innevånarna (unga & seniorer), föreningar och alla partier mycket stora och goda möjligheter att få god inblick & kunskap i förutsättningar och förväntningar, i olika slags forum.

Vi - Vänsterpartiet är ett av de lokala partier som mest driver medborgarnas möjlighet till insyn och påverkan mellan valen, så de senaste årens processer är vi helt klart nöjda med.

Men goda processer är inte lyckade utan ett högt & väl fördelat deltagande. Här ligger mycket av ansvaret på den enskilde att ta chansen, men ett ännu tyngre ansvar på valda representanter för intresseorganisationer.

Man blir högst beklämd då en representant för en pensionärsorganisation beklagar sig med en artikel i NT över den politiska majoritetens ovilja i att lyssna på folket!? Samtidigt som rent sakliga felaktigheter nämns, som t ex att lokalisering av vårdboenden vore beslutat. Vederbörande debattör har inte varit med på banan!

Som en god förebild; måste jag ge en mer folkligt förankrad pensionärsorganisation en eloge i deras engegemang kring boendeutredningen, de har varit och är mycket aktiva! Tack ska ni ha!!!

Vi inom Vänsterpartiet kommer följa framtidprojekten - fortsätta lyssna på folkets inspel och därifrån ge vår syn på fortsättningen! 

Girighet, girighet & åter girighet...

Gusum Det har nog inte missat någon medborgare...denna systematiska drivkraft att fly från gemensamt ansvar och åtaganden. 

Ja, jag syftar på de kapitalägare som just nu dykt upp i Malta - placeringarna. Dessa har inte gjort något olagligt men högst omoraliskt. Att undvika skatt på sina absurda inkomster och förmögenheter, är en flykt från det gemensamma ansvaret till varandra, solidariteten.

Solidariteten är ryggraden i vårt folkhemsbygge, detta folkhem som närt, vårdat och utbildat dessa kapitalägare, merparten av deras förutsättningar och kunskaper som skickliga kapitalförvaltare eller toppchefer har de fått via folkhemmets försorg. Detta samhälle som byggts upp av våra föräldrar & mor/farföräldrar har på två årtionden sargats mycket hårt av "de fria marknadskrafterna". Marknadskrafterna har släppt lösa utan tyglar av liberaler och sossar, starkt påhejade av giriga kapitalägare. Folkhemmets grundtanke kring gemenskap har förpestats av girighet, nu börjar bölderna spricka.  

Girighet och egoism följer marknadskrafterna i dess hjulspår, skattesystem har justerats för att gynna kapitalägare, EU:s lagar tillåter skatteplaceringar inom dess gränser och som en naturlig följd av all denna elände ökar ojämlikheten och tryggheten i landet.

Men varför tillåts detta fortsätta? Den frågan besvaras tyvärr mycket enkelt - samtliga partier i riksdagen (förutom Vänsterpartiet) vill inte beskatta kaptialägarna eller deras förmögenheter, och de verkar vara helt ointresserade i att stoppa kapitalflykten. Det är märkligt att ett arbetarparti som har sitt folkhemsbygge som sin glansperiod inte ens försöker göra någonting!? Hallå sossar?? Vakna! Det kan väl inte vara er gemensam dröm om alla ska bli fd statsminister och godsägare!?

Kommande valrörelse kommer att bli mycket intressant, kommer fler partier ta ställning för ett gemensamt samhälle och beskattning av absurdheten, eller blir Vänsterpartiet ensam om detta också (2014-Förbud mot vinster i välfärden)?

Ps! Vår kommunbudget 2018 är ca 500 miljoner totalt...en sk droppe i havet i jämförelse med de belopp som nu är på tapeten, som enskilda personer äger! 

Jonas Andersson är ordförande i Valdemarsviks partiförening och dess nuvarande Kommunfullmäktigeledamot & kommunstyrelsen.  

  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se