Logga in
Logga ut
Moderaternas handlingsprogram! Anna Nilsson (M) Anna Nilsson (M)
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Sätt tak på elnätsavgifterna!

Av alla dåliga privatiseringar som både sossar och högern genomfört kan nog den av vårt elnät vara den allra sämsta. Sverige privatiserade alltså elnätet, ett tydligt naturligt monopol. Dessutom ett monopol som det moderna samhället inte klarar sig utan. Ja stora delar av befolkning skulle inte ens överleva om vi inte fick använda elnätet. På det infördes fri prissättning för företagen på avgifterna. Det borde alltså inte vara någon överraskning för någon att elnätsavgifterna har stigit oerhört mycket mer än andra priser sedan privatiseringen. Detta ser var och en som läser sin elräkning noga. 

Vänsterpartiets förslag på ett tak på avgifterna nu och ett förstatligande av elnätet på sikt är alltså högst rimliga.

 

Bostäder åt alla – Ett Norrköping för alla.

 

Ibland är det så att bild och ljud är en sannare form av politisk kommunikation än text.

Så här tycker jag och Vänsterpartiet om den bostadspolitik Kvartetten fört och hur vi istället kan bygga bostäder åt alla:

https://www.youtube.com/watch?v=0u6nowZNFNc#action=share

Och här kommer Vänsterpartiet Norrköping och Östergötlands senaste succévalfilm. Här styr ju sossarna med borgerliga partier. Det har lett till privatiseringar och nedskärningar. När vänsterpartiet är med och bestämmer blir välfärden bättre och att alla som har svårt att få pengarna att räcka till får mer i plånboken. Det är en politik som ökar jämlikheten!

https://www.youtube.com/watch?v=QnuUQloiIKs#action=share

Nu är det dags att ge järnet i valrörelsen. Alla siffror pekar uppåt för vänstern men det är i just det läget man måste gasa. Socialdemokraterna har tappat det, dom gillar privatiseringen och gör inget åt att Sverige har den snabbast växande ojämlikheten i den rika världen. Det kan vi göra något åt den 9 september.

Torkkatastrof i Sverige!

Vi har extrem torka i Sverige just nu. I en tid med mindre internationell handel är det mycket möjligt att hungersnöden hade stått för dörren innan årets slut. Och det internationella handelssystemet och transporterna är inte något man alldeles kan ta för givet. Ändå rapporterar medierna knappt alls som saken. Här ska dock sägas att just NT nu i början av juli bättrat sig – både idag och igår skrev man om det!

På Facebook ser jag bekanta och partikamrater som brukar jord rapportera om katastrofer när dom bara kan bärga en tredjedel eller fjärdedel så mycket hö som dom brukar. Och spannmålet växer mycket långsamt i den torra jorden. Läget är så extremt att slakterierna börjar vara fulla och man funderar på vilka hästar man ska spara och vilka som måste säljas för att man inte har råd att köpa de mängderna foder i vinter.

Det finns flera politiska slutsatser att dra av detta. Den första och viktigaste är såklart att klimatfrågan måste prioriteras. Våren har varit extremt varm i år och nederbörden uteblivit. Och detta är bara en mild försmak på vad som kan komma om 20 eller 50 år. Med återkommande allvarlig torka skulle det svenska jordbrukets förutsättningar förändras i grunden.

För det andra kan man sluta sig till att Sveriges beredskap inte är särskilt god. Vi är i dag beroende av importerade livsmedel, men ju större del av världen som drabbas av torka desto mindre tryggt blir det - även utan konflikter eller ekonomisk kollaps. Det är bättre att tänka efter innan så sker.

Och för det tredje, detta bör uppmärksammas rejält av både politik och massmedier. Det handlar trots allt om att föda befolkningen.

Jag njuter av värmen. Men det blir svårare när jag ser att gräsmattorna är gula och träden sloknar. Det är som sagt inte så många generationer sedan detta skulle ha kunnat innebära nationell katastrof.

Och ett tips – är du markägare har du en oslagen gräsyta, äng, eller liknande, kontakta din närmste bonde och fråga om dom behöver hö! Du får ytan vårdad på köpet. Något som för övrigt Norrköpings kommun också borde göra!

Den farliga identitetspolitiken

Vi behöver faktiskt stoppa identitetspolitikens frammarsch om vi tillsammans ska kunna hantera samhällets stora utmaningar.

Det är tragiskt hur både sociala medier och massmedier några månader innan valet fylls av meningslös kränkt identitetspolitik istället för verklighetsförankrade politiska framtidsfrågor.

Främst kränkta vita främlingsfientliga män tar vår tid och energi genom att tjata om klockringningar, kvinnors klädsel, politiskt korrekta och inkorrekta sånger, vad vi äter och recenserar folks språk, sexualiter, hud- och hårfärg. Så jävla navelskådande och meningslöst.

Frågor som hamnar i skuggan är t.ex. att vi har västvärldens snabbast växande ojämlikhet, att en stor vårdkris kommer att drabba landet samtidigt som M och SD vill minska resurserna, att privatiseringarna smular sönder resterna av den jämlika svenska skolan, att vanligt folk inte kan hitta en hyresrätt dom har råd med att klimatet fortsätter gå åt helvete utan att vi investerar nog mycket för att stoppa det...

Nationalism och rasism är utan tvekan den förhärskande och farligaste typen av identitetspolitik.

Det duger inte Sverige!

Här nedan ser vi några av konsekvenserna när det gäller de frågor som det rapporteras om. Att det på sociala medier skrivs mer om religion än om sjukvårdens enorma utmaningar och Europas minst omfördelande skattesystem är t.ex. vansinne och en ganska extrem konsekvens av nationalistisk identitetspolitik.

Vilket parti står för svenska värderingar?

Vilket parti står egentligen för tradition, stabilitet och svenska värderingar i det här landet?

De senaste 100 åren i Sverige har till stor del präglats av två politiska rörelser. Arbetarrörelsens socialistiska kamp för jämlikhet. Och kvinnorörelsens feministiska kamp för jämställdhet. Först fördes kampen i motvind i ett odemokratiskt samhälle. Men sedan har allt fler segrar vunnits och just jämlikhet och jämställdhet blev de grunder Sverige vilade på och målet för samhällets strävan. Förvisso är det så att nyliberalismens intåg i S och i samhället på 80-talet gjort att jämlikheten drabbats av kraftiga bakslag, medan jämställdhetskampen faktiskt fortfarande går framåt på många områden.

Med detta som bakgrund skulle jag på denna dag säga att det kanske lite oväntat är Vänsterpartiet som i ensam majestät numera står upp för de grundläggande svenska traditionerna och värderingarna när det gäller jämlikhet och jämställdhet. Vi värnar och kämpar fortfarande för dessas förverkligande.

Ha en bra 6 juni!

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se