- Det är på tiden att lagstiftarna tar sitt ansvar och genomför de ändringar i lagstiftningen som behövs, ansåg Torsten Angervåg efter Hells Angels gästspel i Norrköping under helgen.
Andreas Norlén är moderat riksdagsman, juris doktor och medlem av konstitutionsutskottet samt suppleant i justitieutskottet. Han är tveksam till chefsåklagarens önskan:
- Jag är helt överens med Torsten Angervåg att sådana grupperingar är ett hot mot samhället. Jag anser också att vi måste bekämpa avskummet med kraftfulla metoder och slå tillbaka stenhårt.
Men när det gäller att förbjuda organisationer av den här typen är jag mer osäker. Jag ska kontakta åklagaren och höra vad han egentligen vill.
Föreningsfrihet
- Att förbjuda kriminella organisationer på samma sätt som man förbjudit nazistiska i Tyskland tycker jag man kan ha betänkligheter emot. Jag ifrågasätter också om det skulle ha någon praktisk betydelse.
I Sverige har vi en grundläggande föreningsfrihet som vi ska vara mycket rädda om. Man får samlas under fredliga former för i stort sett vilket ändamål som helst. Det är ett viktigt inslag i ett demokratiskt samhälle.
- Vi ska vara mycket rädda om denna frihet, säger Andreas Norlén. Det är som med yttrandefriheten, det måste finnas en mycket hög toleransnivå.
Hoten från de kriminella grupperna, anser Andreas Norlén, består inte av att de samlas utan i de handlingar de begår.
- Det är brottsligheten vi ska bekämpa. I brottsbalken, 29:e kapitlet, finns en särskild straffskärpningsgrund som tar sikte just på organiserad brottslighet.
- Är brottsligheten ett led i en maffiaverksamhet ska domstolarna utdöma strängare straff för de brotten. Dessutom har regeringens utredare lagt förslag om att det ska bli
lättare att skärpa straffen för personer som är delaktiga i någon form av organiserad brottslighet. Det ska ge betydligt hårdare straff än om en vanlig "dussinförbrytare" gjort något, ett effektivare sätt att komma åt maffiabrottsligheten.
Andreas Norlén är av flera skäl skeptisk till att förbjuda organisationer:
- Det skulle dessutom leda till mycket svåra avvägningsfrågor.
Slå tillbaka
Andreas Norlén delar inte uppfattningen att rättsväsendet inte fått bättre metoder:
- Buggning har införts, särskilda insatsgrupper inom polisen, ett tätt samarbete med andra myndigheter och kraftigt utökade möjligheter till förverkande av egendom man kommit över genom brott. I första hand handlar det ju om pengar. Allt för att myndigheterna kraftfullt ska kunna slå tillbaka mot maffian.
- Sedan förstår jag chefsåklagare Torsten Angervågs oro. Det är väldigt oroande att de här fått fäste i vårt samhälle. Vi måste slå tillbaka med stor kraft. Sånt här avskum ska inte finnas i vårt samhälle. Så är det bara.
Alla måste ta sitt ansvar anser Andreas Norlén. Polisen, även Säpo, ska mer aktivt skydda grupper som hotas, till exempel fastighetsägare som slänger ut maffiagrupper eller journalister som skriver om deras verksamhet.
- Det handlar om att den stora hederliga majoriteten inte ska låta sig hunsas av en en liten grupp slödder. Vad får vi då för samhälle? Vi är nio miljoner i Sverige. De är några hundra. Ska vi låta dem sätta skräck i hela samhället?
- Alla måste ta sitt samhällsansvar. Jag är medveten om att det är lättare sagt än gjort.