Det känns rent vanvördigt att försöka analysera dagens terrordåd i S:t Petersburgs tunnelbana bara timmar efter den blodiga attacken som (i skrivande stund) krävt tio människoliv. Även om det var några år sedan sist har jag självt passerat de aktuella tunnelbanestationerna många gånger under mina vistelser i staden. Explosionerna är först och främst ohyggliga övergrepp på vanliga människor och ingenting annat.
Den första frågan handlar om vem som låg bakom terrordådet – för att det var ett sådant är utom allt tvivel. Oppositionella, jihadister eller rent av regimen självt?
Den sista tanken är lika cynisk som plausibel, men för den skull knappast särskilt trovärdig. Även den cyniske måste nämligen konstatera att explosionerna skadar regimen. Vladimir Putin har byggt sitt presidentskap på fiktionen om att han personligen återupprättat det sovjetiska lugnet efter Rysslands kaotiska 90-tal. I en sådan värld finns det ingen plats för några terrordåd.
Därmed inte sagt att Putin kommer att vara passiv. Tvärtom lär han utnyttja terrorattacken till egen förmån. Kortsiktigt kan han paradoxalt nog till och med stärka sin ställning.
Den senaste tiden har varit ovanligt besvärlig för regimen, med lågmälda men relativt omfattande protester i Moskva och andra städer. Den yngre generationen köper inte längre Kremls nationalistiska propaganda och kräver ett annat Ryssland.
Efter dagens bombdåd förskjuts emellertid fokus till andra frågor och det finns också risk för att oppositionen komprometteras, även om det naturligtvis är uteslutet att den demokratiska rörelsen skulle ligga bakom densamma. Ett hotat Ryssland kräver uppslutning, inte att människor går ut på gator och torg för att protestera.
I skrivande stund vet vi inte vem som låg bakom bomberna. Den enklaste och mest sannolika förklaringen står dock att finna i extremislamistisk riktning. IS framställs som ofta som ett hot i väst, men egentligen har dessa terrorister än större anledning att hata öst. Det är främst tack vare Rysslands militära hjälp som regimen i Damaskus håller på att segra – till förfång för inte bara mer demokratiska rebeller utan också alla jihadister från IS och andra islamistiska organisationer.
Putin själv har samtidigt varit anmärkningsvärt försiktig i sina första kommentarer och sagt att han inte "utesluter" att det handlar om ett terrordåd. Det tyder på att händelsen verkligen överraskat honom. För säkerhetstjänsten FSB är det förstås ett monumentalt misslyckande och vi kan lugnt räkna med att många tjänstemän "omplaceras". Liksom att repressionen kommer att skärpas.