Ledare ”Den förskräckliga succén.” Ett rätt bra namn, som dock för tankarna till en roman snarare än Timbros senaste rapport, med följdnamnet ”Historien om akutsjukhuset S:t Göran”. Fast hur kan något vara förskräckligt och en succé på en och samma gång?

Därför att för de som är motståndare till privat driven vård är varje framgång förskräcklig.

Rapporten presenterades i korthet av Johan Ingerö på DN Debatt 13/3. Han konstaterar att försöken att framställa S:t Göran som en fara, uppenbarligen sker utan hänsyn till fakta. Till exempel att akutmottagningen är bäst i landet, att sjukhuset överpresterar på punkt efter punkt jämfört med andra sjukhus – och att detta dessutom sker med en personal som är nöjdare med sina arbetssituationen än på andra sjukhus.

Det är i och för sig inte märkligt att många motståndare tycker som de gör. För en övertygad socialist måste ju privat driven vård alltid vara fel, oavsett hur framgångsrik den faktiskt är! Det märkliga är att den bilden fått en så dominerande ställning i debatten. En förklaring kan vara att anhängarna av privata alternativ ofta hukar i bänkarna. Istället för att gå på offensiven.

Därför är det glädjande att Jan Björklund och Stockholms landstingsråd Anna Starbrink (L) redan två dagar senare just går på offensiven, typiskt nog också på DN Debatt. De föreslår fler privat drivna vårdalternativ, minst fem sjukhus bör ombildas enligt debattörerna. Ett utmärkt förslag och det finns fler. Bland annat vill Liberalerna återinföra kömiljarden och överväga en fastläkarreform efter en norsk modell.

Särskilt intressant är förslaget om återinförda vårdbiträden. Det är en idé väl värd att fundera över, eftersom det skulle avlasta framför allt undersköterskorna (utan att öka lönekonkurrensen, om facket fruktade det). Vårdbiträden vore ett utmärkt exempel på de enklare arbeten som behövs, inte minst för att invandrare lättare ska få in en fot på arbetsmarknaden.

Vi får väl se vilka av dessa förslag som omsätts i praktisk politik. Med sittande regering, sannolikt ingenting. Vi får vara glada om Ilmar Reepalus famösa vinstförbud kastas i papperskorgen.

Det behövs alltså en ny regering, fast först och främst en ny debatt. Borgerliga politiker från många partier har länge uppträtt allt för defensivt i dylika frågor och gett socialisterna till vänster chansen att sätta standarden för debatten.