Odiplomatisk utrikesminister

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2016-12-15 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

En vanlig kritik mot populistiska partier brukar vara att deras företrädare saknar politisk erfarenhet. Det anses vara ett problem att de i en regeringsställning helt enkelt inte har vad som krävs för att leda ett land, med allt vad det innebär.

En svensk politiker som inte kan anklagas för att sakna just politisk erfarenhet är utrikesminister Margot Wallström (S). Trots detta framstår hon som helt omdömeslös när det kommer till att upprätthålla goda relationer med andra länder. Det verkar dock snarare handla om ett karaktärsdrag än olyckliga omständigheter.

Hon har lyckats med konststycket att reta upp både Israel och Saudiarabien. Kritiken mot Saudiarabien fick till följd att hennes tal inför Arabförbundet ställdes in och regeringens sändebud Björn von Sydow och kung Carl XVI Gustaf fick återställa de diplomatiska förbindelserna. Man kan ha starka uppfattningar om Saudiarabiens i många avseenden groteska statsskick, men vilka konsekvenser en kritik mot landet skulle resultera i torde vara förståeligt för regeringen redan innan utrikesministern fällde sina uttalanden.

Den rödgröna regeringens hastiga erkännande av Palestina som stat prickades av konstitutionsutskottet. Föga förvånande verkar inte några israeliska ledare intresserade av att träffa henne när hon i dagarna ska på besök i regionen.

När den nytillträdde finske sannfinländaren och utrikesministern Timo Soini gjorde sitt traditionsenliga första statsbesök i Sverige fick han inte ens komma till Stockholm. Margot Wallström hade i stället ordnat ett rum på ett hotell i närheten av Arlanda flygplats. Den sedvanliga presskonferensen tillsammans med kollegan ägde inte rum. Således försvann möjligheten att tillsammans poängtera och värdesätta de goda relationerna länderna emellan. I detta fall verkade Soinis partipolitiska tillhörighet väga tyngre än Sverige och Finlands långvariga och stabila relation.

Man hade kunnat hoppas på att några år som utrikesminister skulle skänka ett visst mått av erfarenhet. Det verkar inte vara fallet. I tisdags blev det känt att den tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump har nominerat affärsmannen och oljebolaget Exxons vd Rex Tillerson till sin utrikesminister.

I en intervju i Sveriges Radio samma dag kritiserade Margot Wallström sin blivande kollega för att sakna erfarenhet och sa att man ibland inte vet vad man ska tro när man hör nyheter från USA och Donald Trump. Det förvånar ingen att Margot Wallström inte instämmer i Donald Trumps politik, men att hon återigen slänger sig med orden och kritiserar utrikesministern för världens mäktigaste land är en varningsklocka.

I samma intervju sa hon att hon är orolig över de framtida säkerhetspolitiska relationerna med USA. Om den oron är genuin är det sista hon ska göra att förolämpa landets utrikesminister innan han ens har tillträtt.

Politisk erfarenhet verkar med andra ord inte vara det enda som krävs för att vara ett bra statsråd.