Ledarkrönika Minns någon den förra socialdemokratiska partikongressen och dess främsta löfte? Nej, både det ena och andra har med all rätt glömt borts, fast löftet förtjänar faktiskt en påminnelse. SAP lovade Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Det lät bra, låg långt bort och betydde i praktiken inte så mycket.

Tyvärr riskerar polisfrågan att behandlas lika lättvindigt.

Redan före årets partikongress försökte de borgerliga partierna överträffa varandra. Kristdemokraterna var sist ut med det dåliga förslaget att snabbutbilda 10 000 nya poliser.

Stefan Löfven hade emellertid en joker i rockärmen – ett ännu generösare förslag, som i ett slag skulle desarmera oppositionspolitiken!

Sedan kom terroristattacken i Stockholm och polisfrågan därmed inte något som passade för lättpopulism. S sköt på sitt polisförslag ett par dagar, men var förstås ändå tvungna att presentera det alla redan känner till. Dessutom ser förslaget faktiskt bra ut, fast mest på pappret.

Socialdemokraterna vill öka antalet polisanställda med 10 000. Det är dubbelt så många som polisen självt äskat. Fast då talar vi om polisanställda, det vill säga inte bara "riktiga" poliser utan också så kallade civilanställda. Dessutom ska kravet inte realiseras förrän 2025. Långt bort, ungefär som i fallet med Europas lägsta arbetslöshet.

Den socialdemokratiska politiken är inte helt seriös. Fast det är inte alltid den borgerliga heller. Vad få tar hänsyn till att polisen redan i dag har svårt att fylla utbildningsplatserna, trots att kraven sänkts något. Det är ungefär som med lärarbristen. Man kan skrika sig hes om fler lärare, men om ingen väljer yrket hjälper aldrig så till synes bestämda politiska direktiv.

Nej, vi ska varken ha kortare utbildning, lägre krav eller på andra sätt ett devalverat polisyrke! Den professionalitet vi såg exempel på senast under terrordådet får inte fuskas bort. Vägen fram går via bättre arbetsvillkor, framför allt högre löner. Först därefter, när fler redan söker sig till yrket, borde det bli aktuellt att öka utbildningsplatserna.