I det amerikanska presidentvalet år 1984 uttrycktes en oro över Ronald Reagans ålder. Skulle han verkligen orka en mandatperiod till som president? Reagan var 73 år och den äldsta presidenten någonsin. Frågan om Ronalds Reagans ålder lyftes också av hans något yngre motkandidat, Walter Mondale.
I en tv-debatt mellan kandidaterna kom presidentens ålder på tal. Reagan sade då: ”Jag tänker inte göra ålder till en fråga i den här kampanjen. Jag tänker inte, för att vinna politiska poäng, utnyttja min motståndares ungdom och bristande erfarenhet.” Därefter var frågan slutdiskuterad.
Ett visst motstånd mot äldre i politiken verkar däremot leva kvar, i alla fall i Sverige. Av landets befolkning är runt två miljoner över 65 år, enligt SCB:s statistik från år 2017. Men efter höstens val lär få som har uppnått pensionsålder ta plats i riksdagen.
Enligt en kartläggning som SCB har gjort åt Sveriges Radio Ekot (29/6) är 16 procent av de 6 000 riksdagskandidaterna 65 år eller äldre, men de återfinns i de allra flesta fall långt ner på listorna. Tittar vi på de nuvarande riksdagspartiernas valsedlar runt om i landet visar det sig att av de 169 förstanamnen är enbart fyra stycken ålderspensionärer.
I Östergötland går den nationella bilden igen. På Socialdemokraternas riksdagslista är bara två av de totalt 33 personerna över 65 år – den högst placerade av dem återfinns på 21:a plats. Sverigedemokraterna, som precis som Socialdemokraterna anstränger sig för att profilera sig på äldrefrågor, är än sämre. På SD:s östgötska riksdagslista, som mestadels är fylld av namn från andra län, är inte kandidaternas ålder utskriven. Men en genomgång ger att den första personen som är över 65 år står på plats 46. Sverigedemokraternas löfte om att satsa på pensionärerna verkar inte gälla i den egna riksdagsgruppen.
På Moderaternas riksdagslista för Östergötland återfinns den första pensionären på plats fem, det är klart högre än S och SD men fortfarande inte en valbar plats. Vänsterpartiet har den första i pensionsålder på riksdagslistans åttonde plats. Och Centerpartiet har petat ner den sittande riksdagsledamoten Staffan Danielsson, 71 år, till fjärde plats. Det gör ändå Danielsson till den högst placerade äldre kandidaten i länet från något av riksdagspartierna. Danielsson driver även en personvalskampanj riktad till centerväljare ”som vill se erfarna äldre i riksdagen och bryta dagens åldersdiskriminering”.
Att frågan om äldres representation i riksdagen inte är större är dock lite märkligt, eftersom samma grupp uppmanas av politikerna att jobba längre. Dessutom är frågan som gjord för att tolkas genom identitetspolitiska glasögon, vilket annars populärt.
Och tänker vi oss att väljare över 65 år vill ha företrädare av ungefär samma ålder bör det oroa partierna. Om pensionärerna skulle börja rösta efter ålder har många riksdagslistor inte mycket att erbjuda. En klen tröst i sammanhanget är att om landets två miljoner äldre röstar efter ålder skulle det i alla fall inte stärka det parti som vanligen gynnas av missnöjesröster, det vill säga Sverigedemokraterna. Resultatet blir att inget av de större partierna har intresse av att driva frågan.
Hur gick det då för Ronald Reagan? Han vann presidentvalet år 1984 med en förkrossande majoritet, levde till år 2004 och anses som en av de bästa presidenterna genom tiderna. Uppenbarligen var åldern inget problem – kanske tvärtom.