Insändare Svar till Alf Larssons insändare i NT 12/4

Vad säger Vänsterpartiet? Den frågan ställer insändarskribenten Alf Larsson i NT 12 april. Han ondgör sig sedan över att vänsterpartiets kommunala bloggare, sju stycken har han räknat till, inte har kommenterat förra veckans förfärliga vansinnesdåd och troliga terrordåd. Det här är ett försök att ärligt reagera på en något provokativ insändare.

Stillsamt kan man ju fundera över om vi, oftast förtroendevalda fritidspolitiker i kommuner och landsting, omedelbart ska kasta oss över datorn och lämna kommentarer i denna fråga. Det är inte självklart, tycker jag. Det kan rent av vara bra att reflektera över vad som hänt och därefter försöka formulera funderingar som inte enbart innebär att man ylar med vargarna.

Själv är jag väl den åttonde vänsterpartisten som bloggar på NT-bloggen, och som inte Alf Larsson uppmärksammat. Min senaste blogg skrevs i söndags, två dagar efter dådet, och handlade indirekt om fredagens tragik. Den var rubricerad ”Är det verkligen hårdare tag vi ska ha?” Ytterst är inlägget en varning, en varning för att växande orättvisor skapar bitterhet, en varning för att skuldbelägga flyktingar i allmänhet eller människor som har en viss religionsuppfattning och en varning för att hat föder hat. Jag försöker argumentera för att ledande rikspolitiker inte ska rusa iväg och låta upprörda känslor diktera de politiska besluten. Men visst är jag tydlig med mitt avståndstagande mot detta fruktansvärda dåd.

Jag ser nu att min kamrat och bloggarkollega Nicklas Lundström också har skrivit ett blogginlägg med titeln ”Kampen mot terrorn”. Även Nicklas ger uttryck för en liknande hållning som jag har gett uttryck för. Och han är otvetydig i sitt avståndstagande mot terrorism och sin stolthet över den solidaritet som stockholmarnas manifestation på lördagen var ett uttryck för.