Expert om den fruktade vÀxten: LÄt den vara

Oron för spridningen av den extremt seglivade invasiva vÀxten parkslide fortsÀtter bland tomtÀgare, som nu krÀver krafttag av kommunen. Men NaturvÄrdsverket ger ett annat besked: "Rör den inte om du inte mÄste".

Parkslide pÄ vÀg att trÀnga upp i en trÀdgÄrd i Norrköping. Men lÄt den vara, uppmanar Peter Dahlin, handlÀggare pÄ NaturvÄrdsverket.

Parkslide pÄ vÀg att trÀnga upp i en trÀdgÄrd i Norrköping. Men lÄt den vara, uppmanar Peter Dahlin, handlÀggare pÄ NaturvÄrdsverket.

Foto: Privat

Norrköping2021-08-09 06:00

Vi har tidigare berĂ€ttat om boende pĂ„ EgnahemsomrĂ„det i Hageby, som oroas över utbredningen av den invasiva vĂ€xten parkslide pĂ„ allmĂ€nningen ut mot Vrinnevigatan. De kĂ€nner rĂ€dsla för att vĂ€xten ska sprida sig in pĂ„ deras tomter och orsaka skada genom att leta sig in i husen.  

Och fĂ€rska siffror frĂ„n sajten artportalen.se – dĂ€r allmĂ€nheten uppmanas att rapporterat in förekomst av invasiva vĂ€xter – visar i dagslĂ€get 131 inrapporteringar hittills i Ă„r för parkslide i Norrköpings kommun. Förra Ă„ret var siffran för hela Ă„ret 119.

undefined
Parkslide förökar sig genom sitt rotsystem och Àr idag en icke önskvÀrd vÀxt i trÀdgÄrdar.

Svaret som kommunen gav till husĂ€garna var bland annat att man mĂ„ste prioritera andra invasiva arter, dĂ€r det finns ett lagkrav pĂ„ att vidta Ă„tgĂ€rder, vilket saknas nĂ€r det gĂ€ller parkslide. Även den stora kostnaden och tiden som kommer krĂ€vas pĂ„pekades.

Men flera av de boende i EgnahemomrÄdet krÀver nu via en insÀndare att kommunen ÀndÄ tar ett krafttag för att förhindra spridningen. Man skriver bland annat "En svensk förordning ÄlÀgger sedan 2019 markÀgare ansvar att undvika att gynna eller sprida invasiva arter som parkslide, och ett nytt lagförslag vÀntas komma i Är".

undefined
Parkslide pÄ vÀg att trÀnga upp i en trÀdgÄrd i Norrköping. Men lÄt den vara, uppmanar Peter Dahlin, handlÀggare pÄ NaturvÄrdsverket.

Men enligt Peter Dalin, handlÀggare pÄ NaturvÄrdsverket, Àr det bÀsta sÀttet att förhindra spridningen av vÀxten, att helt enkelt lÄta den vara.

– Den Ă€r vĂ€ldigt svĂ„r att bekĂ€mpa, den utnyttjar genom sitt rotsystem förĂ€ndringar i marken och anpassar sig till det. SĂ„ börjar man grĂ€va letar sig rötterna vidare. Det finns alltsĂ„ en mycket stor risk för spridning om vĂ€xten hanteras felaktigt. Men för att parkslide ska leta sig in i hus eller rör krĂ€vs att det finns sprickor dĂ€r, sĂ€ger han och tillĂ€gger:

– Det vĂ€rsta man kan göra Ă€r att kapa parkslide och slĂ€nga den i naturen. SĂ„ vĂ„r rekommendation Ă€r att inte brĂ„ka med den. Det pĂ„gĂ„r forskning, men det enda bra sĂ€ttet vi har idag för att fĂ„ bort den Ă€r att anvĂ€nda bekĂ€mpningsmedel men det Ă€r inte tillĂ„tet för privatpersoner, dĂ„ fĂ„r man vĂ€nda sig till företag med tillstĂ„nd.

undefined
PÄ gÄng att föröka sig.

Om en tomtÀgare ÀndÄ mÄste avlÀgsna parkslide, som vid större grÀvjobb, anser Peter Dalin att tomtÀgaren bör ta kontakt med sin kommun för att höra sig för om var vÀxten ska slÀngas. Eftersom inte kommunerna, enligt lag, har krav pÄ sig att ta hand om just parkslide, kan det variera med möjligheter.

I Norrköpings kommun finns dock klara direktiv. Nodra som ansvarar för returpunkterna i kommunen ger pÄ sin hemsida instruktioner för hur de invasiva arterna ska hanteras.

Bland annat framgĂ„r att vĂ€xtavfallet ska ligga i vĂ€l förslutna sĂ€ckar. Om det transporteras till en returpunkt, ska det aldrig köras pĂ„ öppet flak dĂ„ det finns risk för spridning. 

Vidare pĂ„pekas att vĂ€xtmaterialet ska slĂ€ngas i containern för brĂ€nnbart – aldrig som trĂ€dgĂ„rdsavfall.  Ă„r det en mindre mĂ€ngd gĂ„r det att förpacka och slĂ€nga hemma i soptunna för restavfall.

PÄ hemsidan finns ocksÄ uppgifter om fler invasiva arter som man ska se upp med, bland annat blomsterlupin vresros, jÀttebalsamin, jÀtteloka och gul skunkkalla.

undefined
Det bambuliknande vÀxtsÀttet Àr karaktÀristiskt för parkslide.

Peter Dalin fÄr sÄ frÄgan om utbredningen av parkslide ökat under senare Är, mot bakgrund av bland annat den inrapportering som gjorts för Norrköpings kommun:

– Nej, det skulle jag inte sĂ€ga, det handlar nog mer om att vĂ€xten fĂ„tt mer uppmĂ€rksamhet i media under senare tid.

Parkslide sprider sig lÀtt om man börjar grÀva i jorden. Rotsystemet kan bli en meter lÄng pÄ en vÀxtsÀsong.
Parkslide sprider sig lÀtt om man börjar grÀva i jorden. Rotsystemet kan bli en meter lÄng pÄ en vÀxtsÀsong.
Sprids med rötterna

Parkslide Ă€r 50–250 cm hög, med ett bambuliknande vĂ€xtsĂ€tt. Bladen Ă€r brett Ă€ggrunda. Den blommar i september-oktober med vita, ibland rosa blommor.

VĂ€xten förökar genom rot- och stamdelar. Den har ett mycket kraftigt rotsystem. Jordstammarna i rotsystemet Ă€r kan bli upp emot 5–6 m lĂ„nga och kan vĂ€xa upp till 1 meter pĂ„ en vĂ€xtsĂ€song.

Parkslide kommer frÄn Asien och introducerades i Sverige som en trÀdgÄrdsvÀxt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!